Kuchenne czynności często wymagają zastosowania szeregu specjalistycznych narzędzi, dzięki którym gotowanie staje się łatwiejsze, a przygotowywane potrawy o wiele smaczniejsze. W końcu kucharz uzbrojony w dodatkowe narzędzia pracy już na starcie jest w o niebo lepszej sytuacji, niż osoba radząca sobie w kuchni całkowicie gołymi rękami.
Jednym z kuchennych hitów ostatnich lat są formy silikonowe, czyli odpowiedniki tradycyjnych, blaszanych form, wykonane z elastycznego, ale i zarazem wytrzymałego materiału, jakim jest silikon.
Formy wykonane z silikonu mogą mieć różne przeznaczenia. Oczywiście w pierwszym rzędzie kojarzą się formy wykorzystywane do wypieku ciast i ciasteczek. Właściwości silikonu – jego giętkość, elastyczność i rozciągliwość – w idealny sposób sprawdzają się przy wypiekach. Nadając wlanemu ciastu pożądany kształt, swoje największe walory pokazują w momencie wyjmowania gotowego ciasta.
O ile bowiem w formach blaszanych wyjęcie ciasta z formy bez szkody dla wypieku jest nie lada sztuką, o tyle w przypadku silikonowej formy nie nastręcza to większych problemów, bowiem można ją po prostu wywinąć na zewnątrz, w bezszkodowy sposób uwalniając gotowe, upieczone ciasto.
Formy silikonowe są także stosowane do zamrażania kostek lodu. Najczęściej występują w mniej banalnych kształtach, takich jak chociażby owoce, zwierzęta, czy też skomplikowane figury geometryczne. Ich użyteczność, podobnie jak w przypadku form do ciast, jest dość duża, bowiem wyjmowanie zamarzniętych kostek odbywa się w sposób bezproblemowy.